Ιστορία

Το Σωματείο ΔΟΞΑ Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς ιδρύθηκε το 1954 με την επωνυμία Θ.Ο.Ι. (Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ιδρυμα) Κατωκοπιάς έπειτα από εντολή του τότε Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού προς τον Παπαχριστόφορο Παπασωζόμενο, ο οποίος τότε ηταν διάκονος και φοιτούσε στην Ιερατική Σχολή. Ο Μητροπολίτης  Κυρηνείας Κυπριανός είχε ως στόχο να προωθήσει την ίδρυση Θρησκευτικών Ορθόδοξων Ιδρυμάτων.

Το 1954 πραγματοποιήθηκε η σύσταση και η δραστηροποιήση της ποδοσφαιρικής ομάδας με την ονομασία ΔΟΞΑ Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς με έμβλημα τον δικέφαλο αετό και το πρώτο Δοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποτέλεσαν οι Παπαχριστόφορος Παπασωζόμενος (Πρόεδρος), Ανδρέας Βασίλη Νικολή (Γραμματέας), Νικόλας Χριστοδούλου Πρωτοπαπάς (Ταμίας), Χαράλαμπος Χριστοδούλου και Λοίζος Σοφοκλέους.

Το πρώτο οίκημα του Σωματείου ήταν το κτήριο του Αναγνωστηρίου και ο πρωτός του εξοπλισμός ήταν φωτογραφίες, σχέδιο με τον δικέφαλο αετό, τραπέζι κτλ. Πόρους του Σωματείου αποτελούσαν οι συνδρομές των μελών, οι εισπράξεις από τις θεατρικές παραστάσεις και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς και η λαχειοφόρος αγορά που συνόδευε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην αρχή δεν υπήρχε γήπεδο για ποδοσφαιρική συνάντηση η για προπόνηση στο χωριό και η εκκλησία παραχώρησε οικόπεδο της για την δημιουργεία γηπέδου. Το πρώτο γήπεδο ήταν χωμάτινο με τις εστίες να είναι ξύλινες χωρίς δίκτυα και οι περιοχές του γηπέδου σχηματίζονταν με ασβέστη. Η ομάδα κατά σειρά ετών είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, φτάνωντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ΕΠΟΠΛ μια φορά.

Αφού το ποδόσφαιρο άρχισε να παίζετε σε επαγγελματική βάση και υπό των όρων διάφορων κριτηρίων, το σωματείο Δόξα Θ.Ο.Ι Κατωκοπιάς έγινε ενεργό μέλος της Κ.Ο.Π (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) το 1971.

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1972 – 1973 η ομάδα της ΔΟΞΑΣ Θ.Ο.Ι Κατωκοπιάς τερμάτισε Τρίτη στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας της Κ.Ο.Π. ενώ κατά την περίοδο 1973 – 1974, κατετάγη τέταρτη.

Μετά την τούρκικη εισβολή το 1974 η ομάδα αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε γειτονικό χωριό, την Περιστερώνα, για να καλύψει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις αφού η Κατωκοπιά ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων εισβολέων. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείτε ώς προσωρινή έδρα το γήπεδο στην Περιστερώνα, ‘Στάδιο Κατωκοπιάς’ όπως μετά-ονομάστηκε από τους ιθύνοντες του σωματείου.

Η περίοδος 1974 – 1982 ήταν πολύ σκληρή αφού η ομάδα δεν είχε τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να ανταπεξέλθει στις επι του καιρού δυσκολίες. Με την βοήθεια όλων που ήταν κοντά στην ομάδα, η ΔΟΞΑ έμεινε ζωντανή και την περίοδο 1982 – 1983 ανήλθε στην Β’ Κατηγορία γεμίζοντας με περηφάνεια κάθε Κατωκοπίτη. Το 1987 εξασφαλίστηκε τεμάχιο γης και κρατική βοήθεια για την ανέγερση του προσωρινού οικήματος του Σωματείου στην Περιστερώνα το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κατωκοπιάς και τους φίλους του Σωματείου. Μετά απο σταθερή και αξιοπρόσεκτη παρουσία στο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας της Κ.Ο.Π η ομάδα της ΔΟΞΑΣ Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς ανέβηκε στο Πρωτάθλημα Α΄Κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 1998 – 1999 αλλά δεν στέφθηκε με επιτυχία γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Από την αγωνιστική περίοδο 1999 – 2000 μέχρι την περίοδο 2006 – 2007 η ομάδα ανεβω-κατέβενε σε πρώτη και δεύτερη κατηγορία χωρίς να έχει σταθερότητα για την αγωνιστική της ικανότητα. Από το 2007 μέχρι το 2011 η ομάδα έμεινε στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές σκορπώντας τον ενθουσιασμό σε όλους τους φίλους και υποστηριχτές της ομάδας χρησιμοποιώντας ως έδρα το Μακάρειο Στάδιο. Την περίοδο 2011 – 2012 η Δόξα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β´Κατηγορίας και συνάμα την επιστροφή της στην Α’ Κατηγορία. Η ποδοσφαιρική περίοδος 2012 – 2013 ήταν η αφετηρία για σταθεροποιήση της ομάδας στην Α’ Κατηγορία αφου η επερχόμενη αγωνιστική περίοδος 2020 – 2021 είναι η 9η συνεχόμενη όπου η ΔΟΞΑ Θ.Ο.Ι. Κατωκοπιάς θα αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία.

Έντονη είναι η προσπάθεια όλων γύρο από το σωματείο για την διασφάλυση των συμφερόντων της ομάδας και την ύπαρξη της σαν ενα αξιοπρεπαίστατο αθλητικό σωματείο έχοντας ως όνειρο την επιστροφή στην κατεχόμενη Κατωκοπιά.